audiere-sorin-mantu

9 apr 2019: Credere a participat la audierea comisarului Dumitru Manțu în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senatul României.

Senatorii au luat în discuție petiția comisarului ANPC, Dumitru Manțu, care privea atât problema dobânzilor modificate unilateral de către bănci, dar mai ales problema cesiunilor de credite către entități neautorizate din afara țării.

Din păcate, audierea nu a durat mai mult de 10-15 minute, pentru că vorbitorii au fost permanent întrerupți pe motiv că cele expuse nu fac obiectul petiției transmise de comisarul Manțu.

Și Credere a avut o intervenție pe acest subiect în care a subliniat că există o decizie definitivă pronunțată de către Tribunalul Vâlcea unde instanța a constatat cesiunea ilegală, spre deosebire de decizia pronunțată de către Judecătoria Sectorului 2 București, defavorabilă consumatorilor, însă nedefinitivă, aceasta fiind invocată de către antevorbitori. În momentul în care am adus vorba despre Banca Națională a României și ceea ce ar fi putut face această instituție cu privire la creditele cesionate, coincidență sau nu, ni s-a transmis că expunerea noastră trece dincolo de petiția comisarului Manțu (ceea ce nu este adevărat).

Practic, am fost rugați să revenim cu o petiție identică adresata onoratei comisii, motivele invocate fiind următoarele: „ar dura prea mult audierea”, „nu sunt toți actorii prezenți”.

În fapt, astăzi, mai bine ca niciodată, în cadrul comisiei au fost prezenți multipli reprezentanți ai băncilor (CEO-ul BRD, Francois Bloch, un manager din cadrul BCR), reprezentanți ai Asociației Române a Băncilor, reprezentanți ai BNR (dl. Nicolae Cinteză și dl. Alexandru Păunescu), precum și reprezentanți ai ANPC, în frunte cu președintele Marius Pîrvu. Cu alte cuvinte, era setat cadrul perfect pentru o audiere absolut necesară, insa rezultatele ne-au dezamagit.

Despre audierea din Parlament au scris si jurnalistii Financial Intelligence : Senatorii nu au mai avut chef de audierea comisarului ANPC Manțu.