comisia-economica-senat-sedinta-9-apr-2019

9 apr 2019: Credere a participat la sedinta Comisiei economice din Senatul Romaniei privind OUG 19/2019 si aplicarea noului indice de referință și pentru contractele de credit în lei aflate în derulare.

Potrivit OUG 19/2019, în forma actuală, contractele de credit în lei cu dobândă variabilă, aflate în derulare, vor depinde în continuare de indicele de referință ROBOR (calculat în funcție de cotații), urmând ca doar contractele de credit încheiate începând cu luna mai 2019 să cuprindă o dobânda variabilă formată din marjă plus noul indice de referință (calculat în funcție de tranzacții).

Senatorul Daniel Zamfir a venit astăzi în Comisia economică cu un amendament care vizează aplicarea noului indice de referință și pentru contractele aflate în derulare.

Atât ANPC, cât și Credere au susținut această poziție.

Argumentele reprezentantilor Asociatiei Credere au fost următoarele:

(i) Aplicarea la creditele în derulare nu încalcă principiul neretroactivității și nici dreptul de proprietate al băncilor, fapt statuat prin Decizia Curții Constituționale nr. 1059/11.12.2012.

(ii) Istoric vorbind, pe ultimii 8-9 ani, indicele de referință calculat în funcție de tranzacții a fost mai mic cu 0.5-3 pp decât indicele de referință ROBOR. Asta nu înseamnă că întotdeauna noul indice de referință va fi mai mic decât ROBOR, dar credem că exact așa vor sta lucrurile în marea majoritate a cazurilor. Cu alte cuvinte, cel puțin pentru creditele în derulare, pe termen lung, consumatorii ar putea avea o rată ceva mai mică dacă trec pe noul indice de referință.

(iii) Am subliniat că refinanțarea nu reprezintă o soluție pentru consumator pentru a trece de pe ROBOR pe noul indice de referință. Cu titlu de exemplu, refinanțarea unui credit ipotecar de 30-40.000 euro, echivalent în lei, presupune un cost de aproximativ 3000 lei.

Amendamentul senatorului Zamfir nu a fost votat astăzi, întrucât se așteaptă până săptămâna următoare și avizul Ministerului Justiției.