credere-amicus-curiae-CCR-2

Asociatia Credere depune la Curtea Constituțională un memoriu amicus curiae, în contextul în care Curtea Constituțională va lua în dezbatere miercuri, 9 octombrie 2019, modificările la legea dării în plată.

Memoriul cuprinde o statistică îngrijorătoare și peste 200 de scrisori ale debitorilor afectați de hotărârile judecătorești. Setul de documente depus depășește 320 de file.

Credere apreciază că, în lipsa unei legiferări a situațiilor de impreviziune (adica acele situații excepționale în care instanța de judecată poate dispune reechilibrarea contractului de credit), legea dării în plată va fi eliminată de la aplicare pe cale jurisprudențială. Din datele prezentate Curții Constituționale, reiese că deciziile anterioare ale acesteia, pronunțate cu privire la darea în plată, nu sunt aplicate în practică de către instanțele de judecată, extrem de reticente în a adapta contractele de credit ori de a dispune darea în plată. Cu titlu exemplu, pe rolul Judecătoriei Sector 6 București există cel puțin 371 de dosare pe darea în plată în care judecătorii au analizat situația împrumutaților, inclusiv impreviziunea. În 367 de cazuri s-au pronunțat în favoarea băncilor, și doar în 4 cazuri în favoarea împrumutaților. Din analiza noastră, reiese că această practică este răspândită în majoritatea instanțelor de judecată din țară.

În contextul actual, rămași fără o soluție viabilă, consumatorii își pun speranțele în decizia ce va fi pronunțată de către Curtea Constituțională și, alături de ei, ne exprimăm încrederea că, în înțelepciunea sa, onorata curte poate readuce echilibrul în relația contractuală dintre bănci și consumatori, cu respectarea, deopotrivă, a drepturilor și libertăților fundamentale transpuse în Constituția România și rezultate (inclusiv) din jurisprudența și bunele practici europene.