activitate-06-comunicat-de-presa

Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor a lansat o invitație la negociere băncilor care au acordat credite în franci elvețieni (CHF). Demersul asociației a pornit de la declarațiile publice ale reprezentanților băncilor privind valorile pe care pretind că le respectă în raport cu propriii lor clienți: dialogul, transparența și încrederea. Din acest motiv, solicităm din nou băncilor să accepte invitația noastră de a găsi soluții privind situațiile dramatice în care se regăsesc debitorii în CHF.

Asociația Credere a invitat la negociere următoarele bănci: Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP, First Bank, Eurobank, Credit Europe Bank, Banca Românească. Până la emiterea acestui comunicat de presă au răspuns pozitiv reprezentanții Băncii Transilvania și OTP. First Bank ne-a transmis că analizează propunerea și că va reveni cu un răspuns. Ceilalți reprezentanți ai băncilor nu au răspuns în niciun mod invitației la negociere.

Considerăm că situația clienților cu credite în CHF poate fi rezolvată pe cale amiabilă și că soluțiile pe care le vom propune reduc numărul proceselor între clienți și bănci, situații care generează costuri pentru ambele părți. In plus, contextul european al protecției consumatorilor de servicii financiar-bancare s-a schimbat radical în ultimii ani, directivele și deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene obligând instituțiile să conceapă contracte clare, transparente și lipsite de clauze abuzive. De aceea, considerăm că este necesară alinierea contractelor vechi la noile prevederi.

Dorim rezolvarea situației dramatice în care se află clienții, creșterea ratelor afectându-le sănătatea, intregritatea psihică și demnitatea umană. Apreciem deschiderea băncilor care au răspuns pozitiv invitației noastre și ne exprimăm speranța că vom identifica soluții comune, benefice ambelor părți. Totodată, sperăm ca și celelalte bănci să dea curs invitației noastre.

Comunicat preluat de: Agerpres.ro , Profit.ro , Financialintelligence.ro , Bursa.ro