Împrumutaţii care au nevoie de o reechilibrare a contractului de credit vor avea şansa să obţină hotărâri favorabile, opinează Asociaţia CREDERE, care a transmis, după decizia CCR, într-un comuncat:

Soluţia Curţii Constituţionale a României privind modificările la legea dării în plată ajută la îmbunătăţirea practicii din instanţe, în favoarea consumatorilor. Poate cel mai important aspect este declararea constituţionalităţii articolului privind cursul de schimb valutar. Mai precis, dacă pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit, atunci acest aspect reprezintă impreviziune.

Trebuie să recunoaştem că am aşteptat cu mari emoţii decizia Curţii Constituţionale, în special pentru că foarte mulţi debitori au obţinut hotărâri defavorabile în instanţe, deşi creşterea francului elveţian în raport cu leul a generat un dezechilibru contractual evident.

Ne bucurăm că argumentele prezentate de doamna avocat Alexandra Ianul au fost analizate de judecătorii Curţii şi îi mulţumim că a susţinut cu profesionalism şi efort uriaş interesele consumatorilor. Suntem convinşi că memoriul depus de asociaţia CREDERE, cu informaţii clare şi detaliate despre practica din instanţe şi despre situaţia debitorilor, dar şi mesajele trimise curţii de către clienţii îndatoraţi, au avut o contribuţie importantă în decizia de astăzi.

Împotriva Legii nr. 52/2020, iniţiată de domnul deputat Daniel Cătălin Zamfir şi sprijinită de domnul avocat Gheorghe Piperea, băncile au formulat câteva sute de excepţii de neconstituţionalitate. Acestea se adaugă la cele peste 1500 de excepţii aduse legii dării în plată (nr.77/2016) şi care au avut ca rezultat decizia CCR din 2016, decizie care precizează că instanţa analizează relaţia contractuală dintre client şi bancă şi verifică dacă există impreviziune. Din păcate, instanţele, în cea mai mare parte, au impus debitorilor să probeze impreviziunea, deşi în cazul devalorizării leului în raport cu francul elveţian este mai mult decât evident dezechilibrul contractual.

Soluţia Curţii Constituţionale a României este astfel esenţială, fiindcă ajută la îmbunătăţirea practicii din instanţe în favoarea consumatorilor. Drept consecinţă, împrumutaţii care au nevoie de o reechilibrare a contractului de credit vor avea şansa să obţină hotărâri favorabile, putând să îşi ducă la îndeplinire, în mod echitabil, obligaţiile contractuale.

Citește știrea integral pe bursa.ro!