15995326_1723989517913064_6878401342352590081_o_1723989517913064

Cinci ani de luptă cu ratele bancare, cu instituţiile de credit, cu legislativul şi cursul valutar s-au împlinit ieri, după ce, în 15 ianuarie 2015, francul elveţian (CHF) a explodat neaşteptat, în contextul în care Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a ridicat pragul de 1,2 CHF/Euro, impus în 2011.

Reprezentanţii Asociaţiei CREDERE au trans­mis ziarului BURSA: „Au trecut nu mai puţin de 5 ani de la momentul exploziei cursului de schimb LEU-CHF, iar situaţia rămâne în continuare una dramatică pentru împrumutaţii în franci elveţieni. Cursul de schimb afişat de Banca Natională a României este apropiat de cel din 15 ianuarie 2015, iar specialiştii arată o tendinţă actuală de apreciere a monedei elveţiene. În acest context, debitorii nu exclud noi mişcări sociale care să determine o soluţie legislativă, din moment ce anumite bănci nu sunt dispuse să ofere clienţilor nicio concesie. Pe de altă parte, noi, la CREDERE, am invitat la negociere toate băncile care au acordat împrumuturi în franci elveţieni. Doar două bănci (Banca Transilvania şi OTP Bank) şi-au exprimat intenţia de a identifica soluţii pentru tot portofoliul de credite în franci elveţieni, în timp ce alte bănci (cinci la număr) nu au răspuns invitaţiei trans­mise. Ne exprimăm încrederea că vom reuşi să punem capăt acestui capitol, însă nu vom reuşi fără sprijinul legislativului şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Demersul nostru a pornit de la declaraţiile publice ale reprezentanţilor băncilor privind valorile pe care pretind că le respectă în raport cu propriii lor clienţi: dialogul, transparenţa şi încrederea. Din acest motiv, solicităm din nou băncilor să accepte invitaţia noastră de a găsi soluţii privind situaţiile dramatice în care se regăsesc debitorii în CHF.

De aceea, considerăm că este necesară alinierea contractelor vechi la noile prevederi. Dorim rezolvarea situaţiei dramatice în care se află clienţii, creşterea ratelor afectându-le sănătatea, integritatea psihică şi demnitatea umană. Apreciem deschiderea băncilor care au răspuns pozitiv invitaţiei noastre şi ne exprimăm speranţa că vom identifica soluţii comune, benefice ambelor părţi. Totodată, sperăm ca şi celelalte bănci să dea curs invitaţiei noastre.”

Citeste tot articolul pe bursa.ro.