x

CJPC Constanța a sancționat OTP Bank pentru cesiunea creditelor în Olanda și dispune restituirea dobânzilor plătite de consumatori

Comisariatul Județean Constanța (JPC Constanța) a sancționat, în 26 noiembrie, OTP Bank România, cu privire la legalitatea cesiunilor de credite standard realizate în perioada 2006-2009 către o firmă din Olanda, parte a grupului maghiar OTP.

Comisarul Dumitru Manțu a amendat OTP Bank și a dispus rrestituirea tuturor sumelor plătite cu titlu de dobândă și comisioane de către consumatorii reclamanți până în 2015 și repunerea în situația anterioară a debitorilor executați silit, precum și recalcularea dobânzilor curente după o nouă formulă.

Conform CJPC, OTP Bank a transferat credite de peste 550 de milioane de franci elvețieni într-o societate din Olanda, direct sau prin intermediul băncii-mamă din Ungaria, în mai multe tranșe, până la finele anului 2009, în special împrumuturi în franci elvețieni. Firma din Olanda a încasat dobânzi și comisioane de peste 200 de milioane de franci elvețieni din operațiunile respective.

CJPC Constanța consideră că firma din Olanda -  OTP Financing Solutions BV – nu era autorizată să perceapă dobânzi și comisioane, și că ar fi avut cel mult dreptul să ceară rambursarea principalului din credite, astfel că a dispus ca sumele încasate necuvenit să fie restituite reclamanților, iar cei care au fost executați silit trebuie puși în situația anterioară.

Dumitru Manțu arată în procesul verbal de constatare al CJPC Constanța, că împrumuturile au fost transferate fără acoperire legală. Contractele de credit cesionate sunt fie credite ipotecare pentru investiții imobiliare, intrând astfel sub incidența Legii nr. 190/1999, privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare, fie contracte de credit de nevoi personale, garantate cu ipotecă, cu valori mai mare de 20.000 euro, care intrau sub incidența O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și a legislației specifice. În forma în vigoare la data de 31.08.2009, data cesionării contractelor de credit către OTP Financing Solutions B.V., Legea nr. 190/1999, reglementa cesionarea astfel: „Creanțele ipotecare, care fac parte din portofoliul unei instituții autorizate prin lege, pot fi cesionate unei alte instituții de același tip ori altor entități autorizate și reglementate în acest sens prin legi speciale.”

Procesul-verbal emis de CJPC Constanta se aplica pentru 4 cazuri individuale. Cu siguranta ANPC Bucuresti va emite un nou proces-verbal care urmeaza sa se aplice intregului portofoliu de credite (cca. 13.000). Banca a anuntat deja ca va contesta in instanta masurile dispuse de ANPC.

Un articol detaliat si toate documentele importante din acest caz se gasesc aici: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/exclusiv-documente-dupa-bancpost-banca-lovita-protectia-consumatorilor-cjpc-constanta-sanctionat-otp-bank-cesiunea-creditelor-olanda-dispune-restituirea-dobanzilor-platite-consumatori-18679061

Folosim cookies pentru o buna functionare a website-ului nostru.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru monitorizare site.