x

CLUJUST.RO: Curtea de Apel Cluj a întrebat CJUE cum se calculează dobânda variabilă, aplicabilă după primul an cu dobândă fixă într-un contract de credit

Clujust.ro citeaza Credere in urma publicarii articolului din 11 aprilie referitor la informatia potrivit careia Curtea de Apel Cluj a sesizat CJUE pentru a clarifica situația clauzelor abuzive care privesc rata dobânzii din contractul de credit. Cauza Oros C-269/19.

"Potrivit credere.ro, Curtea de Apel Cluj a trimis patru întrebări preliminare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, scopul fiind acela de a elimina practica neunitară din țara noastră în ceea ce privește modul de calcul al dobânzii variabile, după ce se constată caracterul abuziv al unei clauze care definește mecanismul de stabilire a ratei acesti dobânzi. La CJUE a fost înregistrată cauza Oros C-269/19.

În dosarul în care s-a dispus sesizarea CJUE, debitorul a încheiat, în 2007, cu BCR un contract de credit în euro, ci dobânda fixă pe primele 12 luni, în cuantum de 7.4%, iar ulterior acestei perioade, dobânda a devenit variabilă, fiind formată din marja fixă de 1.5% la care se adaugă dobânda de referință (un indice intern) stabilită în mod netransparent de către bancă."

Reamintim ca, ajungând la concluzia că dobânda de referință reprezintă o clauză abuzivă, instanța de judecată întreabă Curtea de Justiție a Uniunii Europene care ar trebui să fie dobânda aplicabilă contractului de credit după primele 12 luni. Curtea de Apel Cluj subliniază practica neunitară din țara noastră, raportându-se inclusiv la deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cu alte cuvinte, Curtea de Apel Cluj întreabă CJUE cum ar trebui să arate dobânda din contractul de credit după primele 12 luni, variantele fiind următoarele:

  • Varianta 1: Dobânda va fi formată din marja fixă de 1.5% la care se adaugă (pe toată perioada contractuală) indicele de referință EURIBOR
  • Varianta 2: Prin eliminarea dobânzii de referință netransparente, dobânda după primele 12 luni va rămâne fixă, în cuantum de 1.5%.
  • Varianta 3: După primele 12 luni, va continua să se aplice rata dobânzii fixe din primul an, adică 7.4%
  • Varianta 4: Părțile sunt trimise la negociere.

Articolul complet publicat de Credere: DOCUMENT Curtea de Apel Cluj sesizează CJUE pentru a clarifica situația clauzelor abuzive care privesc rata dobânzii din contractul de credit. Cauza Oros C-269/19.

Folosim cookies pentru o buna functionare a website-ului nostru.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru monitorizare site.