avertizare-publica

Comisarul ANPC Dumitru Manţu sesizează DNA, acuzând că ANPC protejează interesele instituțiilor financiare în detrimentul consumatorilor din România.

Comisarul Dumitru Manţu a formulat o nouă avertizare în interes public – a şasea avertizare, spunând că nu a fost finalizat niciun control tematic de fond la bănci în care să se cerceteze modalitatea de acordare și de derulare a creditelor în moneda CHF (franc elvețian), actuala conducere ANPC nefiind de acord cu prelungirea controlului la instituţiile financiare.

Cele șapte puncte care nu au fost finalizate:

  1. Modalitatea prin care băncile au oferit consumatorilor contracte de credit, pentru care există posibilitatea să fi fost folosite instrumente financiare derivate, cu cercetarea modului în care băncile și-au constituit sursa de finanțare în moneda CHF (franc elvețian) prin folosirea de instrumente financiare derivate, pentru a se verifica dacă băncile au urmărit acoperirea împotriva riscului valutar sau un scop speculativ.
  2. Modalitatea prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit în moneda CHF (franc elvețian), cu cercetarea tuturor formelor de publicitate.
  3. Procedura prin care băncile au acordat creditele în moneda CHF (franc elvețian) cu respectarea normelor interne și a celor specifice activității.
  4. Modalitatea de informare precontractuală și modalitatea de informare în cadrul contractului de credit acordat în moneda CHF (franc elvețian) privind riscul unor pierderi semnificative în urma fluctuaţiei cursului de schimb al francului elveţian faţă de moneda naţională.
  5. Modalitatea prin care băncile au informat consumatorii privind instrumentele specifice în scopul acoperirii împotriva riscului valutar.
  6. Modalitatea în care băncile au derulat contractele de credit în moneda CHF (franc elvețian) cu verificarea modificării gradului de îndatorare în contextul devalorizării monedei naționale.
  7. Existența unor practici comerciale incorecte conform prevederilor Legii nr. 363/2007 sau a altor abateri de la prevederile legislației privind protecția consumatorilor.

Comisarul ANPC a sesizat, astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru faptul că „conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a protejat prin abuz în serviciu şi/sau neglijenţă în serviciu, cu încălcarea legii şi principiului legalităţii şi supremaţiei interesului public, interesele instituţiilor financiare în detrimentul intereselor consumatorilor din România”.

Documente:

Avertizarea publica a fost preluata si de publicatiile:

  1. https://financialintelligence.ro/comisarul-anpc-dumitru-mantu-sesizeaza-dna-acuzand-ca-anpc-protejeaza-interesele-institutiilor-financiare-in-detrimentul-intereselor-consumatorilor-din-romania/
  2. https://www.bursa.ro/o-noua-avertizare-publica-a-comisarului-dumitru-mantu-conducerea-anpc-reclamata-la-dna-pentru-abuz-in-serviciu-cu-privire-la-controlul-pe-creditele-in-chf-87214149