Comunicat de presă – #Raiffeisen Leaks 3

Asociația CREDERE consideră că documentul Raiffeisen Leaks 3 apărut în presă este o noua confirmare a faptului că reprezentanții Raiffeisen au vândut creditele în CHF cu unicul scop de a crește cota de piață și profiturile, dezinformând clienții cu privire la costurile și riscurile reale ale împrumuturilor în franci elvețieni. Mai mult, au ales să minimizeze eventualele pierderi prin introducerea de clauze abuzive și majorarea dobânzilor contractuale după primul an de creditare. Considerăm că banca Raiffeisen trebuie să fie sancționată pentru înșelarea clienților și că este absolut necesar un control din partea ANPC. Oare modul în care au acționat reprezentanții băncii nu ar trebui să atragă și răspunderea penală?

Documentele Raiffeisen Leaks (Raiffeisen Leaks 1 si  Raiffeisen Leaks 2) , apărute în presă în luna iulie 2017, au demonstrat că reprezentanții băncii Raiffeisen cunoșteau riscul de hiper-valorizare a francului elvețian încă din 2006, motiv pentru care aveau o echipă dedicată monitorizării evoluției cursului de schimb LEU-CHF. Cu toate acestea, reclamele băncii prezentau francul elvețian ca fiind cea mai stabilă monedă, sugerând implicit că un credit în franci elvețieni este un produs stabil și sigur.

Reamintim că Raiffeisen a fost a treia bancă locală până în 2008, când a fost detronată de Volksbank (care s-a propulsat în top datorită creditării în CHF). Practic disperarea de a nu pierde cota de piață, dar și aceea de a nu pierde potențiali clienți a fost primordială, în defavoarea construirii unui portofoliu cu credite solide.
Mai 2008: „Am vrea sa renuntam sa acordam credite in franci elvetieni in Romania, dar atat timp cat ceilalti o fac, nu putem sa ne scoatem singuri de pe piata", a spus Herbert Stepic, Director executiv al Raiffeisen International ( Sursa. )

Banca Raiffeisen, conform documentelor furnizate anonim presei în scandalul #RaiffeisenLeaks, avea în plan să își acopere riscurile prin introducerea în contractul de credit a unei clauze care i-a permis băncii să modifice dobânda după bunul plac. La un an distanță, dobânzile din contractele de credit au fost majorate cu cel puțin 1-2 puncte procentuale. Creditul CHF „ieftin” era de fapt un credit de două ori mai riscant și mult mai costisitor, atât din cauza creșterii cursului de schimb, dar și din cauza majorării dobânzii din al doilea an de creditare.

Reprezentanții Raiffeisen au calculat (conform seriei de emailuri publicate în presă) ca o apreciere a cursului cu 15% ar fi ridicat gradul de îndatorare al clienților cu aproximativ 7%. Cursul a crescut cu mai mult de 100%, dar se pare că reprezentanții Raiffeisen nu au mai avut vreo problema cu gradul de îndatorare, nici cu capacitatea clienților de a-și rambursa ratele lunare.

Acest nou document - emailul transmis de directorul de resurse umane Irina Kubinschi angajaților - demonstrează că reprezentanții băncii știau în 2008 că francul elvețian se va aprecia. Deși acordarea creditelor în CHF a început în luna septembrie 2006 (atât pentru clienți, dar și pentru angajații băncii care primeau o dobândă preferențială), reprezentanții Raiffeisen recunosc în discuțiile lor interne, abia în octombrie 2008, adică spre sfârșitul perioadei de creditare în CHF, că încurajarea creditării în CHF este „ne-etică”.
Mai mult decât atât, în 2008, deși clienții nu sunt informați despre acest risc și nici nu primesc oferte de conversie a creditelor din CHF în euro sau lei, directorul de resurse umaneIrina Kubinschi își informează angajații din toate sucursalele că „banca oferă posibilitatea de refinanțare din CHF în euro, fără costuri suplimentare pentru procesare”.

In concluzie, reprezentanții Raiffeisen au acordat credite în CHF doar cu scopul de a obține profit, dezinformând clienții legat de riscul unui împrumut în franci elvețieni în momentul acordării. Mai grav este că în anul 2008, deși își informau angajații să refinanțeze creditele, nu au oferit clienților informații privind riscurile ce i-ar fi putut aduce în incapacitate de plată. Nici în anul 2015, când cursul de schimb s-a dublat, banca Raiffeisen nu a recunoscut vreun moment că și-a înșelat clienții. Dimpotrivă, câteva din declarațiile președintelui Steven van Groningen au fost:

• „Am fost întotdeauna responsabili. E ceva care este în ADN-ul nostru”, spune Steven van Groningen (Sursa: profit.ro )
  • 2015: Preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România apreciază că băncile nu ar trebui să pună în pericol banii deponenţilor prin conversia creditelor în CHF la cursul istoric, cu sau fără procente în plus. „Problema este că nicio bancă nu ar trebui să fie lăsată să-şi asume un risc care este aşa mare că pune în pericol banii deponenţilor.” (sursa: paginadebanci.ro )

Așadar, președintele Steven van Groningen nu a fost preocupat de banii deponenților nici când a decis acordarea celor mai riscante credite (2006), nici 2 ani mai târziu când avea deja certitudinea că francul se apreciază și este un risc major pentru portofoliul de clienți (pe care a decis să nu îi informeze, ci să își avertizeze doar angajații). În anul 2015, când francul a ajuns la un nivel șocant pentru clienții băncii, președintele van Groningen și-a exprimat îngrijorarea că o lege de conversie a creditelor în CHF ar pune în pericol banii deponenților, dar nu a mentionat nimic despre deciziile sale dezastruoase din punct de vedere al managementului. Nici în prezent președintele Raiffeisen nu oferă o soluție reală debitorilor în CHF și nici nu recunoaște că a acționat cu rea-credință atunci când a decis lansarea creditării în CHF.

Îndemnăm clienții cu credite în CHF să includă și acest document în reclamațiile pe care le depun la A.N.P.C sau să le atașeze dosarelor din procesele deschise în instanță. Suntem interesați să vedem ce declarații face de această dată președintele Steven van Groningen și dacă a decis că deviza băncii Raiffeisen - „este timpul să punem responsabilitatea în lumină” - trebuie asumată și de domnia sa. Credem că nu este niciodată prea târziu să își asume responsabilitatea pentru situația dramatică a clienților Raiffeisen și să vină în ajutorul lor cu o soluție de conversie a creditelor în franci elvețieni la cursul din octombrie 2008, data din documentul prezentat.

Documentul este disponibil aici si aici.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru monitorizare site.