În data de 16 noiembrie 2021, Credere a fost prezentă în Parlament la dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind plafonarea dobânzilor la credite. Dezbaterile din comisiile economică și buget de la Senat au durat aproximativ 2 ore și jumătate, iar votul senatorilor din comisii a fost unanim pentru adoptarea proiectului de lege (L474/2021). Urmează dezbaterile din comisia juridică (Senat), votul din Plenul Senatului și apoi discuțiile din Camera deputaților.
În principal proiectul de lege vizează limitarea sumelor pe care le pot percepe instituțiile financiar-nebancare (IFN-uri) de la împrumutați. În forma actuală, pentru 1000 de lei împrumutați, debitorul va restitui cel mult 2000 de lei, inclusiv penalități. Prin această reglementare s-ar elimina situațiile în care IFN-ul percepe de la debitor chiar și de 10 ori suma împrumutată. Sunt protejate astfel drepturile consumatorilor vulnerabili care, din diverse motive, nu pot accesa un credit de la o bancă din România.
ANPC și Ministerul Finanțelor au susținut proiectul de lege. Asociația Română a Băncilor (ARB) și ALB (asociația IFN-urilor) s-au opus proiectului de lege. ALB, care reprezintă doar anumite IFN-uri, a recunoscut că există nereguli pe piața din România. Surpriza a venit din partea Provident care s-a declarat în favoarea reglementării, arătând faptul că propunerea din proiectul de lege este similară cu cea din Marea Britanie.
Unul dintre principalele argumente utilizate astăzi a fost propunerea de directivă a Comisiei Europene în care se arată necesitatea plafonării dobânzilor în statele membre, fiind considerată o chestiune benefică pentru împrumutații din statele membre ale Uniunii Europene. Credere chiar a realizat un studiu pe piața creditelor de consum, iar neregulile sesizate au fost transmise către Comisia Europeană prin intermediul Finance Watch. Detalii suplimentare aici: https://bit.ly/327dB2l
Proiectul de lege, inițiat de către parlamentarii PSD (în frunte cu senatorul Daniel Zamfir) și UDMR, se bucură la acest moment de susținerea tuturor partidelor politice (PNL, USR, AUR). Cel puțin asta a arătat votul de astăzi din comisiile parlamentare.