Președintele Credere, Dorin Tănase, a avut o întrevedere cu conducerea ANPC pentru a discuta despre stadiul implementării Ordinului nr. 280/2014 emis împotriva Raiffeisen Bank, Ordin confirmat prin hotărâre definitivă de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Prin operațiuni de restructurare a unor contracte de credit încheiate anterior anului 2010, profitând de starea de vulnerabilitate a debitorilor aflați în dificultate de plată, Raiffeisen Bank a majorat semnificativ dobânzile pe toată perioada contractuală, sub promisiunea eliminării unor comisioane care, în fapt, au fost introduse în rata de dobândă aferentă creditului. Pe cale de consecință, pentru o facilitate acordată debitorului pe o perioadă scurtă de timp (6 luni), acesta urma să plătească o rata a dobânzii majorată cu 20% pentru toată perioada contractuală rămasă până la scadență. Practica băncii a fost sancționată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor prin Ordinul emis de Președintele ANPC nr. 280/09.07.2014.
14.000 de contracte de credit afectate și prejudiciu estimat la peste 10 milioane de euro de către Raiffeisen Bank.
În data de 18.08.2021, ANPC, reprezentată de Vicepreședintele Veronica Valentina Mitran Piticu și Directorul General Paul Silviu Anghel și Asociația CREDERE reprezentată de domnul Dorin Tănase au participat la o întâlnire ce a avut ca scop stadiul implementării măsurilor dispuse prin Ordinul 280/2014 emis de ANPC împotriva unei instituții bancare și menținut de instanțele de judecată.
Prin acest Ordin s-a dispus încetarea practicii comerciale incorecte.
Aceasta practică a constat în decizia unilaterală a băncii ca la momentul restructurării creditelor să mărească marjele din componenta dobânzii, prin introducerea în acestea a comisionului de administrare la care banca a renunțat expres prin actele adiționale de restructurare semnate cu clienții în momente de vulnerabilitate financiară.
Cu această ocazie, reprezentantul Asociației Credere a fost informat asupra faptului că procedurile privind verificarea măsurilor dispuse prin Ordinul mai sus menționat și confirmate de instanță, au fost demarate din luna octombrie 2020 și reinițiate prin emiterea unei noi Invitații în data de 16.08.2021 privind punerea la dispoziția echipei de control a stadiului implementării măsurilor dispuse prin actul administrativ menționat mai sus.
Acest proces presupune o etapizare și o prioritizare în implementarea măsurii la nivelul întregului portofoliu, constând într-un număr de cca 14000 credite.
14.000 de contracte de credit afectate și prejudiciu estimat la peste 10 milioane de euro.
ANPC continuă să fie echipa pentru respectarea drepturilor consumatorilor.