interventie-radio-europa-fm

Președintele Credere, Dorin Tănase, a avut o intervenție la Europa FM prin care a explicat impactul introducerii noului indice de referință asupra ratelor plătite de către împrumutați.

Marți, 16 aprilie 2019, senatorii din comisiile economică și de buget au adoptat amendamentul senatorului Daniel Zamfir care vizează aplicarea noului indice de referință și pentru contractele de credit în lei, cu dobândă variabilă, aflate în derulare. Pentru a intra în vigoare, propunerea de modificarea a OUG 19/2019 trebuie să fie votată de Plenul Senatului și să treacă testul dezbaterilor din Camera deputaților. Astfel, contractele de credit în lei cu dobândă variabilă ar urma să fie modificate prin acte adiționale obligatorii, indicele de referință ROBOR (calculat în funcție de cotații) urmând să fie înlocuit cu un nou indice de referință (calculat în funcție de tranzacții).

Datele istorice pe ultimii 10 ani arată că noul indice de referință a fost cu 0.5-3% mai scăzut decât valoarea indicelui de referință ROBOR, fapt care ar trebui să conducă la o scădere a ratei lunare pentru împrumutații care au contract în derulare. Cu toate acestea, au existat și situații în care noul indice de referință a avut o valoarea ceva mai mare decât cea a indicelui ROBOR, pe semne că nu există garanții în sensul scăderii ratelor împrumutaților. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Credere au sprijinit aplicarea și la contractele de credit aflate în derulare, motivul principal fiind acela că noua modalitate de calcul (în funcție de tranzacții) asigură transparență.

[Audio] Declaratia președintelui Credere, Dorin Tănase, la EuropaFM.