x

Credere: Nu considerăm că IRCC va avea un impact important pentru debitorii cu credite în monede «exotice»

Asociatia Credere a trimis ziarului Bursa punctul de vedere privind IRCC si impactul modificarii modului de calcul a dobanzii asupra debitorilor. Articolul publicat in Ziarul Bursa se regaseste aici.

Noul indice vine cu un mare plus în ceea ce priveşte transparenţa modului de calcul, eliminându-se acea modalitate "obscură" de a determina verbal o valoare agreată apriori de către băncile implicate în procedură, consideră Asociaţia Credere. Reprezentanţii acesteia ne-au transmis: "Atfel, vor putea fi mai uşor verificate eventuale înţelegeri de tip cartelar între bănci în ceea ce priveşte tranzacţionarea interbancară. Totuşi, mecanismul de schimbare a indicelui nu aduce un beneficiu însemnat pe piaţa creditării dacă nu se va aplica şi creditelor în derulare, printr-o procedura clară, care să nu permită mărirea marjelor şi/sau a altor costuri, pentru a acoperi diferenţa dintre IRCC şi ROBOR. Având în vedere, însă, atitudinea ministrului de finanţe, atât înainte de OUG 19, cât şi după, suntem foarte sceptici în implementarea acestei modificări în Parlament. Asociaţia Credere a făcut o solicitare de întâlnire cu reprezentanţii Ministerului, înainte de intrarea în vigoare a OUG 19, rămasă, însă, fără rezultat.

Noul indicator va avantaja debitorii cu credite în lei şi, în anumite cazuri, pe cei cu credite în euro, acolo unde cursul RON/Euro nu a crescut foarte mult din momentul contractării creditului.

Pentru debitorii cu credite în monede «exotice» (de exemplu, franci elveţieni), nu credem că va fi un impact important, întrucât principala problemă a acestor credite o reprezintă creşterea vertiginoasă a parităţii vizavi de momentul acordării, astfel încât o refinanţare/conversie în RON fără un discount consistent la sold nu reprezintă o opţiune, chiar şi în cazul unei dobânzi un pic mai avantajoase.

În ceea ce priveşte reacţia băncilor, aşa cum ne-am obişnuit deja, pe lângă lamentările nesfârşite şi lipsite de fond, ne aşteptăm la diverse trucuri prin care diferenţa de cost rezultată de schimbarea indicelui de dobândă să fie pusă tot în sarcina debitorului, lucru în totală antiteza cu invitaţia aproape agresivă la dialog şi la construirea unei relaţii de încredere cu debitorii. Din ce am văzut, unele bănci au început deja să mărească marja dobânzii la produsele de creditare. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile".

Folosim cookies pentru o buna functionare a website-ului nostru.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru monitorizare site.