comunicat preluat de presa

Mass-media despre amendamentele depuse de Credere la Ministerul Finantelor Publice care vizeaza Proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea programului „Prima Casă”

1. CREDERE a înaintat către Ministerul Finanțelor Publice un set de amendamente care vizează Proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea programului „Prima Casă” și reiterează necesitatea unei dezbateri publice asupra proiectului, potrivit unui comunicat de presă.

Sursa articol: financialintelligence.ro

2. Asociaţia Credere propune ca în noul program ”Prima Casă” dobânzile să nu treacă de 5%, iar statul să acorde o subvenţie de un punct procentual din dobânda creditului dacă în familia împrumutatului există o persoană încadrată cu grad de handicap grav.

Sursa articol: economica.net

3. Într-un comunicat remis marţi AGERPRES, Asociaţia Credere informează că a înaintat Ministerului Finanţelor Publice un set de amendamente la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea programului „Prima Casă” şi reiterează necesitatea unei dezbateri publice asupra acestui subiect.

În acest sens, asociaţia solicită ca băncile să publice proiectul de contract de credit pe propriul site, fapt de natură a asigura transparenţa procesului de creditare. Beneficiarul programului (consumatorul) are, aşadar, posibilitatea de a compara în mod eficient ofertele băncilor, din moment ce nu întotdeauna costurile creditului sunt decisive pentru opţiunea consumatorului, ci chiar cuprinsul unor clauze contractuale, mai mult sau mai puţin favorabile acestuia. Publicarea proiectelor de contract de credit reprezintă o practică obişnuită în spaţiul Uniunii Europene, afirmă Credere.

Sursa articol: dcnews.ro

4. Potrivit Credere, conform programului „Prima Casă”, în vigoare astăzi, Banca achită către fondul de garantare un comision de gestiune care va fi recuperat de la consumator. Prin Ordin de Ministru, comisionul de gestiune este stabilit la 0,45%/an din soldul garanţiei statului şi se achită anual. Cu alte cuvinte, suplimentar faţă de ratele lunare, consumatorul este nevoit să achite, o dată pe an, încă cca. 50% din rata lunară cu titlu de comision de gestiune.

Sursa articol: adev.ro/px8zi6

5. De asemenea, Credere cere ca banca să notifice consumatorul anterior sau concomitent debitării conturilor asupra cărora s-a instituit ipoteca mobiliară. Există situaţii în care consumatorul depăşeşte nesemnificativ termenul scadent pentru plata ratei lunare, iar banca trage din contul curent banii aferenţi ratei. Pentru a evita situaţii neplăcute sau conflictuale, asociaţia consideră că este în interesul ambelor părţi ca împrumutatul să fie notificat asupra iminenţei tragerii banilor din cont de către bancă.

Sursa articol: www.stiripesurse.ro

Multumim publicatiilor online mentionate anterior pentru preluarea comunicatului de presa.