x

Credere: Se impune modificarea legislației pentru ca recuperarea sumelor achitate în plus către bănci să se facă mai lesne

Consumatorii consideră că reprezentanții ANPC și-au făcut datoria și salută decizia instanței de judecată după 4 ani de eforturi, a transmis Asociația Credere, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că, prin hotărârea judecătorească definitivă a Curții de Apel București din data de 18.12.2018, a cărei motivare a fost transmisă pe data de 24.05.2019, s-a dispus modificarea tuturor contractelor de adeziune în curs de executare ce conțin clauzele abuzive ale băncii Piraeus Bank România SA (actuală First Bank), constatate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în urma controalelor efectuate în anul 2015.

Totuși, Credere apreciază că se impune modificarea legislației pentru ca recuperarea sumelor achitate în plus să se facă mai lesne.

Credere a transmis: „Este important să ne reamintim că înainte de 2010, în contractele de credit cu dobândă variabilă, Banca putea modifica nu doar indicele de referință, ci și marja băncii din contract, în mod discreționar și fără a ține cont de un criteriu obiectiv. Dezechilibrul contractual era evident, din moment ce Banca modifica dobânda doar în sens crescător. Astăzi, în contractele încheiate între bancă și consumator, dobânda variabilă este transparentă, în sensul că marja este fixă și precizată în contract, iar evoluția indicelui de referință poate fi ușor verificată de către împrumutat. Pe cale de consecință, decizia instanței de judecată este corectă și firească. Consumatorii pot recupera sumele achitate în plus, însă o pot face doar prin deschiderea unui proces separat, fapt ce implică timp și costuri suplimentare pentru debitori, dar prezintă și un risc dacă ne raportăm la practica neunitară din instanțe. Pentru a evita asemenea situații, se impune și modificarea legislației. Considerăm că reprezentanții ANPC și-au făcut datoria în acest caz și salutăm decizia instanței de judecată după 4 ani de eforturi.”

Articol intregral pe https://financialintelligence.ro/

Folosim cookies pentru o buna functionare a website-ului nostru.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru monitorizare site.