activitate-06-comunicat-de-presa

Credere solicită Ministerului Finanțelor Publice demararea unui control tematic la băncile comerciale,  în contextul în care OTP Bank încalcă Ordonanța de Urgență a Guvernului 37/2020 privind suspendarea plății ratelor, încasând sume necuvenite de la consumatorii din România.

La sesizarea membrilor asociației, Credere a realizat o analiză asupra modului în care băncile din România pun în aplicare măsura de suspendare a plății ratelor, adoptată de către Guvern în luna martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Potrivit dispozițiilor OUG 37/2020, suspendarea plății ratelor presupune un cost suplimentar pentru împrumutat, acesta fiind mai ridicat pentru creditele de consum decât în cazul creditelor ipotecare. Chiar dacă majoritatea băncilor par a respecta prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei „dobândă la dobândă” și sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în paguba acestuia.

Având în vedere că actul normativ menționat anterior nu instituie nicio sancțiune pentru băncile comerciale care acționează contrar prevederilor legale, precum și faptul că Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nu i-au fost conferite pârghiile necesare pentru a sancționa astfel de derapaje evidente, considerăm că este de datoria Ministerului Finanțelor Publice să repare această nedreptate. Suntem mâhniți să constatăm faptul că, într-un moment extrem de delicat pentru întreaga societate, anumite instituții de credit încearcă să profite de pe urma consumatorilor și contribuie prin acest comportament neetic la rostogolirea neîncrederii în industria bancară din România.