raiffeisen-anpc

În iulie 2017 apăreau în spațiul public o serie de documente interne atribuite băncii Raiffeisen, în ceea ce avea să devină scandalul #RaiffeisenLeaks. Potrivit documentelor interne cu privire la creditele acordate în perioada 2006-2008, Banca:

1) după nici 2 luni de la acordarea creditelor, plănuia majorarea dobânzilor, fără a se raporta la condițiile pieței financiare. Mai mult, încă de la acordarea împrumutului și fără a informa clientul, banca seta în sistemul informatic viitoarea dobândă majorată unilateral.

2) își instruia angajații cum să explice majorarea unilaterală a ratei dobânzii.

3) a primit încă din 2004 o directivă dinspre Banca Națională pentru a transparentiza dobânzile, însă Raiffeisen nu a ținut cont de instrucțiunile BNR.

4) în faza de aprobare a creditării în franci elvețieni din România, în mod convenabil, analiza evoluția cursului de schimb leu-chf strict pentru perioada 2003-2006. Convenabil pentru că aceasta a fost perioada mai stabilă a cursului de schimb leu-chf. În același timp, Raiffeisen analiza evoluția dobânzilor pe o perioadă de 6 ani.

5) se angaja să contacteze toți clienții cu credite în franci elvețieni dacă cursul de schimb LEU-CHF ar fi urcat cu 15%, în vederea propunerii unei oferte de conversie. Cu toate acestea, Banca nu a întreprins absolut niciun demers până în anul 2016, atunci când cursul de schimb crescuse cu peste 100%.

În baza acestor documente, Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) s-a adresat Guvernului României și Administrației Prezidențiale pentru a lua măsurile legale care se impuneau conform atribuțiilor stabilite prin lege. Ambele instituții au redirecționat sesizarea către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Drept consecință, ANPC a emis Procesul-Verbal nr. 0765202/10.10.2017 prin care constata încălcarea de către Raiffeisen Bank a Legii 363/2007 privind practicile comerciale incorecte. Pentru ca procesul-verbal să aibă efect asupra întregului portofoliu de credite, ANPC a fost nevoită să emită Ordinul nr. 837/20.10.2017 semnat de către președintele Bogdan Pandelică.

La acel moment, Ziarul BURSA decreta: ANPC declanșează Revoluția Bancară. În baza Ordinului, Raiffeisen Bank a fost sancționată contravențional cu 50.000 lei și era obligată să refacă toate contractele în lei, euro și franci elvețieni, prin revenirea la dobânda de la momentul acordării împrumutului.

După cum era de așteptat, Raiffeisen Bank a contestat în instanță atât Procesul-Verbal, cât și Ordinul. Mai mult decât atât, Raiffeisen a obținut în instanță suspendarea Ordinului nr. 837/20.10.2017 până la soluționarea pe fond a procesului.

Astfel, Raiffeisen a contestat Procesul-verbal 0765202/10.10.2017 la Judecătoria Sectorului 1 București (dosar nr. 34552/299/2017), iar Ordinul a fost atacat la Curtea de Apel București (dosar nr. 8763/2/2017):

a) Raiffeisen Bank a pierdut în primă instanța procesul declanșat împotriva Procesului-Verbal, Judecătoria Sectorului 1 București respingând plângerea băncii ca neîntemeiată.

Conform datelor afișate pe site-ul portal.just.ro, Banca a declarat apel împotriva hotărârii la finalul lunii mai. Dosarul urmează să fie trimis către Tribunalul București pentru a fi soluționat în apel.

În cuprinsul hotărârii, instanța de judecată a reținut următoarele:

Nu pot fi primite susținerile petentei (Raiffeisen Bank) privind legalitatea practicilor sale, în condițiile în care faptul că în mai multe cauze Curtea de Justiție a Uniunii Europene a recunoscut legalitatea împrumuturilor în franci elvețieni nu absolvă instituțiile bancare de la evitarea stipulării clauzelor abuzive care produc un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților (în speță fiind stipulate astfel de clauze) și de la obligația informării consumatorilor cu privire la toate aspectele care au influență asupra situației lor contractuale în viitor (obligație ce nu a fost respectată în cauză).

b) În ceea ce privește celălalt dosar, de la Curtea de Apel București, acesta se află în fază de judecată, următorul termen fiind pe data 28 septembrie 2018.

DESCARCĂ Hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 în dosarul nr. 34552/299/2017, conform rolii.ro