În data de 22 martie 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a lansat în dezbatere publică un Proiect de Lege care vizează modernizarea legislației în domeniul protecției consumatorilor. Propunerea autorității vine în contextul în care România este obligată sa transpună directiva europeană nr. 2019/2161 până la data de 28 noiembrie 2021. Scopul este acela de a acorda consumatorilor remedii suplimentare împotriva clauzelor abuzive și a practicilor comerciale incorecte, precum și sporirea drepturilor consumatorilor într-o lume în continuă schimbare și din ce în ce mai digitalizată.

Astfel, cu respectarea termenului limita (02 aprilie 2021), CREDERE a înaintat către ANPC o serie de propuneri care vizează îmbunătățirea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive, după cum urmează:

  • sancționarea drastică a operatorilor economici care nu implementează hotărârile judecătorești definitive aplicabile pentru un număr însemnat de consumatori, în contextul în care o asemenea încălcare a legii nu intră sub incidența dreptului penal;
  • clarificarea modului în care consumatorii – beneficiari în mod direct ai unei hotărâri definitive obținute de către ANPC – pot obține punerea în executare a respectivei hotărâri judecătorești (recuperarea prejudiciului);
  • soluționarea în regim de urgență a dosarelor în materie de clauze abuzive.

Salutăm forma în care ANPC a pus în dezbatere publică Proiectul de Lege și ne exprimăm încrederea că propunerile CREDERE vor fi preluate de către reprezentanții autorității. Cel mai probabil, în perioada următoare, Proiectul de Lege va ajunge în Parlament pentru dezbatere și adoptare. CREDERE va redacta propuneri suplimentare pentru îmbunătățirea actului normativ, urmând ca acestea să fie depuse direct către ANPC sau, după caz, în atenția comisiilor parlamentare.

Ținem să mulțumim doamnei avocat Burada (Ianul) Alexandra pentru sprijinul acordat în vederea redactării propunerilor CREDERE.

Propunerile transmise de CREDERE către ANPC pot fi vizualizate aici.