x

Judecătoria Sector 2 București ar putea să se pronunțe miercuri, 3 aprilie 2019, în mega-dosarul cesiunilor realizate de Bancpost către o entitate neautorizată din Olanda.

ACTUALIZARE 3 aprilie 2019: Instanța de judecată anulează în integralitate procesul-verbal emis de ANPC. Motivele le vom cunoaște după redactarea hotărârii de către judecător. Cu siguranță, ANPC va depune cerere de apel.  


În august 2018, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat Bancpost pentru întreg portofoliul de credite peformante (circa 63.000) transferate către o entitate neautorizată din Olanda - ERB New Europe Funding II B.V. De asemenea, prin intermediul procesului-verbal, ANPC a dispus și măsuri reparatorii, Banca fiind obligată să restituie consumatorilor toate dobânzile și comisioanele percepute în ultimii 10 ani, suma globală fiind evaluată la peste 300 de milioane de euro. Contractele de credit în discuție au fost încheiate anterior anului 2010, portofoliul de credite trimis la export de către Bancă fiind format din credite denominate în franci elvețieni și euro.

După emiterea procesului verbal de către ANPC, Bancpost a contestat în instanță procesul-verbal, măsurile de restituire dispuse fiind de drept suspendate. Astfel, pe rolul Judecătoriei Sector 2 București s-a format dosarul nr. 18330/300/2018.

În data de 27 martie 2019 judecătorul din dosar a amânat pronunțarea, aceasta fiind așteptată în data de 3 aprilie 2019. Cu toate acestea, judecătorul are posibilitatea de a amâna încă o dată pronunțarea pe fond.

Hotărârea pronunțată de către Judecătorie nu are caracter definitiv, atât ANPC, cât și Bancpost, având posibilitatea de a depune cerere de apel. Abia după soluționarea apelului hotărârea devine defintivă.

Dacă instanța de judecată respinge definitiv procesul băncii, ceea ce ar coincide cu menținerea procesului-verbal emis de ANPC, atunci consumatorii ar trebui să își recupereze banii fără să mai fie nevoiți să deschidă un proces separat împotriva băncii. Informații suplimentare și documente veți regăsi în articolul de pe profit.ro .

Folosim cookies pentru o buna functionare a website-ului nostru.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru monitorizare site.