parlament-slovenia

Senatul din Slovenia (denumit Consiliul Național) a adoptat miercuri, 15 mai 2019, legea de conversie a creditelor din franci elvețieni în euro, la cursul de la data acordării împrumuturilor. Urmează dezbaterile din Camera deputaților din Slovenia (denumită Adunarea Națională), cameră decizională pe această problemă. Guvernul Sloveniei nu a susținut legea de conversie în forma adoptată de Senat.

Băncile din Slovenia care au acordat credite în franci elvețieni în perioada iunie 2004-decembrie 2010 ar putea fi obligate să convertească în euro soldul acestor împrumuturi, la cursul de schimb EUR-CHF valabil la data acordării creditului, indiferent dacă aceste credite sunt în derulare sau au fost rambursate. Dobânda aplicabilă noului contract este cea aferentă împrumuturilor în euro și valabilă la momentul inițial al acordării creditului în franci elvețieni. De asemenea, debitorii au dreptul de a solicita returnarea sumelor achitate în plus ca diferențe de curs.

Legea adoptată miercuri de Senatul din Slovenia este aproape identică cu propunerea făcută de Asociația Franc (Združenje Frank) în decembrie 2017. La acea vreme proiectul de conversie a ieșit din circuitul legislativ odată cu terminarea mandatelor de parlamentar și alegerea unui nou legislativ la mijlocul anului 2018. După învestirea parlamentarilor, Senatul din Slovenia și-a declarat deschiderea de a prelua proiectul și de a îl introduce pe circuitul legislativ.

Proiectul de lege a fost aspru criticat de către bancherii sloveni care își doresc rezolvarea situației prin negocieri individuale cu fiecare împrumutat. De asemenea, Banca Centrală Europeană și-a exprimat îngrijorările cu privire la impactul pe care legea l-ar putea avea asupra sistemului bancar.

În România legea de conversie a creditelor din franci elvețieni în lei, la cursul de la dată acordării împrumuturilor, a fost declarată neconstituțională în februarie 2017 de către Curtea Constituțională. Prin Decizia nr. 62/07.02.2017, CCR a reținut că legiuitorul nu poate interveni în contractele de credit, singura entitate abilitată să o facă fiind instanța de judecată.

Sursa: Slovenian Australian Chamber of Commerce

Detalii despre situația creditelor în franci elvețieni in tarile din Europa gasiti aici: Situatia CHF in Europa.