Am așteptat cu mari emoții decizia Curții Constituționale a României referitoare la modificările legii dării în plată cuprinse ȋn legea nr 52/2020, inițiată de domnul deputat Daniel Cătălin Zamfir și sprijinită de domnul avocat Gheorghe Piperea. Așteptarea ne-a fost răsplătită cu o decizie favorabilă consumatorilor, fapt ce va schimba în bine destinele debitorilor, în special a celor care au credite în franci elvețieni. Ne bucurăm că argumentele prezentate de doamna avocat Alexandra Ianul au fost analizate de judecătorii curții și îi mulțumim că a susținut cu profesionalism și efort uriaș interesele consumatorilor. Suntem convinși că memoriul depus de asociația Credere, cu informații clare și detaliate despre practica din instanțe și despre situația debitorilor, dar și mesajele trimise curții de către clienții îndatorați, au avut o contribuție importantă în decizia de astăzi.
Împotriva legii nr. 52/2020, băncile au formulat câteva sute de excepții de neconstituționalitate. Acestea se adaugă la cele peste 1500 de excepții aduse legii dării în plată (nr.77/2016) și care au avut ca rezultat decizia CCR din 2016, decizie care precizează că instanța analizează relația contractuală dintre client și bancă și verifică dacă există impreviziune. Din păcate, instanțele, în cea mai mare parte, au impus debitorilor să probeze impreviziunea, deși în cazul devalorizării leului în raport cu francul elvețian este mai mult decât evident dezechilibrul contractual. Legea nr. 52/2020 a fost determinată deci de practica judiciară și clarifică pragul privind cursul valutar la care debitorul se află în situația de impreviziune.
Soluția de astăzi a Curții Constituționale a României este astfel esențială, fiindcă ajută la îmbunătățirea practicii din instanțe în favoarea consumatorilor supraîndatorați. Drept consecință, împrumutații care au nevoie de o reechilibrare a contractului de credit vor avea șansa să obțină hotărâri favorabile, putând să ȋși ducă la ȋndeplinire, ȋn mod echitabil, obligațiile contractuale.