Dorin Tănase, președintele Asociației Credere, care reprezintă consumatorii de servicii financiare, subliniază că „amânarea plăților împrumuturilor bancare rezultă într-un cost mai mare pentru debitor, deoarece, în anumite situații, după ce se reia plata datoriilor, la soldul existent se capitalizează şi dobânda adunată în perioada suspendării, iar la suma totală se adaugă din nou dobânda menționată în contractul de credit”.

La începutul anului 2021, această măsură a fost prelungită, dar numai debitorii ale căror plăți au fost amânate anterior pentru mai puțin de nouă luni sunt eligibili să se aplice din nou, deoarece, potrivit legii, amânările nu pot depăși cumulativ nouă luni.

„Cu alte cuvinte, marea majoritate a celor care deja au aplicat pentru această măsură anul trecut nu mai pot apela la această măsură acum. Și asta pentru că Guvernul, prin ordonanța de urgență de anul trecut, le-a dat o singura șansă debitorilor să își amâne ratele, menționând și termen limită. Guvernul invocă îndrumările Autorității Bancare Europene, care nu sunt obligatorii. La fel cum setul de principii publicat de asociațiile europene ale consumatorilor nu sunt obligatorii, dar acestea din urmă nu au fost luate în seamă”, explică Dorin Tănase.

Citește știrea integral pe Libertatea.ro!