La solicitarea Credere, Ministerul Finanțelor Publice arată că un contract de nevoi personale garantat cu ipotecă este asimilat categoriei creditelor ipotecare. Această încadrare este extrem de importantă prin raportare la dispozițiile OUG 37/2020 (privind suspendarea ratelor la credite în contextul pandemiei de coronavirus), întrucât suspendarea ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni vine cu un cost suplimentar pentru împrumutați. Acest cost suplimentar este ceva mai ridicat pentru creditele de consum (nevoi personale), decât pentru categoria creditelor ipotecare. Prin răspunsul oferit Credere, Ministerul Finanțelor Publice pune capăt unor interpretări eronate ale ordonanței, așa cum este cazul de la OTP Bank prezentat public de către Credere.

(…) în ceea ce privește contractul de nevoi personale cu garanție imobiliară, acesta este asimilat creditului ipotecar

De asemenea, prin adresa din data de 09 iunie 2020, Credere a solicitat Ministerului Finanțelor Publice să precizeze dacă:

  • a întreprins demersuri pentru a se asigura că instituțiile (bancare sau nebancare) respectă dispozițiile legale cuprinse în OUG 37/2020 și în normele de aplicare aferente;
  • ia în calcul modificarea OUG 37/2020, în sensul acordării Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor dreptul de a aplica sancțiuni, în cazul încălcării prevederilor legale în materie.

Din nefericire, pe aceste subpuncte, răspunsul Ministerului Finanțelor Publice este neconcludent:

Legislația nu prevede dreptul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de a aplica sancțiuni, însă o reglementare a acestui drept poate fi analizată în cazul în care, în perioada următoare, va avea loc o amendare a legislației incidente.

Puteți consulta aici răspunsul oferit Credere de către Ministerul Finanțelor Publice