activitate-06-comunicat-de-presa

Apreciem reacția rapidă a reprezentanților OTP Bank la comunicatul de presă emis astăzi de către Credere, prin care am arătat că OTP Bank încasează sume necuvenite de la consumatori prin aplicarea deficitară a OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor în contextul pandemiei de coronavirus, solicitând Ministerului Finanțelor Publice să realizeze un control tematic la băncile comerciale pentru a vedea dacă această situație are caracter singular.  

În contextul comunicatului OTP Bank care subliniază dificultăți în interpretarea prevederilor OUG 37/2020, nu putem să nu ne întrebăm de ce banca nu a solicitat clarificări Ministerului Finanțelor Publice anterior implementării soluției de suspendare în contracte, cum de interpretarea celorlalte bănci din sistem diferă de cea a OTP Bank sau de ce până în prezent, după 2 luni de la adoptarea actului normativ, OTP nu a reușit să clarifice toate aspectele interpretabile. Oare ar mai fi solicitat OTP Bank clarificări dinspre MFP dacă Credere nu ar fi verificat modul de implementare a OUG 37/2020? Din nefericire, istoria ne arată că atunci când vine vorba despre interpretări, acestea sunt realizate întotdeauna în detrimentul consumatorilor. Cu toate acestea, facem precizarea că din punctul de vedere al Credere, prin raportare la legislația în vigoare, situația nu necesită clarificări suplimentare, în acest sens OTP Bank neavând dreptul de a reîncadra creditele conform propriei analize, cu consecința perceperii de la consumatori a unor sume de bani în mod necuvenit.

Raspunsul OTP Bank a aparut in urma comunicatului de presa: Credere solicită Ministerului Finanțelor Publice demararea unui control tematic la băncile comerciale