In cadrul programului „Scoala altfel”, Asociatia Credere a avut ocazia sa prezinte tinerilor de la Liceul Mihai Sadoveanu, informatii educative despre creditare, clauzele din contracte si termeni juridici folositi in mod uzual in contracte, cardurile de cumparaturi si plata cu cardul, statistici privind clientii restantieri, dar si informatii legate de drepturile consumatorilor de produse financiar-bancare.
In prima parte a programului de educatie financiara, am discutat despre informatiile de natura financiara si juridica, iar in a doua parte, liceenii au dezbatut tema „Trebuie lasate bancile sa falimenteze sau trebuie sa fie salvate?”.
Proiectul nostru de educatie financiara a inclus prezentarea notiunilor financiar-bancare cu scopul de a informa liceenii despre riscurile unui imprumut bancar, consecintele semnarii unui contract cu o banca, dar si despre cum pot sa se protejeze impotriva unor abuzuri in contractele pe care le vor semna in viitor, daca va fi nevoie. Cei mai multi liceeni aveau un card de debit, aveau cunostinte despre o parte din informatiile prezentate, iar o mica pare dintre liceeni cunosteau detalii despre credite fiindca parintii lor au imprumuturi la banci.
Iata subiectele abordate in cadrul orelor de educatie financiara:
- Scurta introducere despre Asociatia Credere
- Credite: a) Capcanele contractelor de credit; b) Despre creditele acordate de IFN-uri; c) Sesiune interactivă
- Conturi de economii vs. Depozite
- Carduri de credit si carduri de debit
- Card de cumparaturi si overdraft
- Plata cu cardul, plati online.
- Notiuni juridice despre clauzele din contractele de credit. Ce sunt clauzele abuzive?
- Institutiile si asociatiile de protectia consumatorilor
- Dezbaterea „Too big to fail” sustinuta de liceeni.
Multumim tinerilor de la Liceul Mihail Sadoveanu pentru aceasta oportunitate extraordinara si apreciem in mod deosebit entuziasmul lor si implicarea. Am remarcat cu placere ca liceenii sunt bine informati, dezinvolți în exprimare, combativi, hotarati sa schimbe in bine viitorul.